Muziekvereniging Carolus bestaat al sinds 1932.

Maar eigenlijk moeten we terug naar 1920. Toen werd de vereniging opgericht onder de naam Utile Dulci. In 1932 kwam kapelaan Tempel naar Montfoort. Hij wilde volgens overlevering een wit voetje halen bij Pastoor Spaan. De vereniging werd toen op voorspraak van die kapelaan vernoemd naar Pastoor Carolus Spaan.

Bij de oprichting bestond de vereniging alleen uit een Fanfare. Later werd daar een drumband aan toegevoegd. In 1992 is Slagkragt opgericht. De drumband werd omgevormd naar een slagwerkgroep.

In 1997 werd er met een harmonie gestart die naast de fanfare bestond. Op 30 april 2001 verdween de fanfare en was de harmonie officiëel een feit.

Jarenlang heeft de vereniging een jeugdorkest gehad dat in 2010 is gestopt. In 2015 is het MuzieKids Montfoort project gestart waarbij kinderen op school kennismaken met muziek. Veel kinderen gingen door met muziekles aan de Muziekschool van Carolus. Uit de eerste lichting kinderen is in september 2016 het MuzieKids Montfoort jeugdorkest voortgekomen.

Op dit moment huisvest onze vereniging een muziekschool en een variatie aan muziekgroepen; Slagwerkgroep “Slagkragt”, Tjechische kapel “Carolanka”, de “Harmonie” en jeugdorkest “MuzieKids Montfoort”.